Stévie, zázračný cukr pro hubnutí?
Stévie – zázračný „cukr“?
Zajímáte se o zdravý životní styl? Pokud ano, určitě vás v poslední době zaujalo slovo stévie. Tato tropická rostlinka z Jižní Ameriky má totiž ambice postupně nahradit cukr a další nezdravá sladidla. I proto se jí přezdívá zázračný „cukr“.
Výhodou stévie je, že není kalorická, takže ji mohou využívat i diabetici. Je dokonce 300x sladivější než sacharóza, která se v našich kuchyních běžně využívá. Má i řadu příznivých účinků na lidské zdraví: nezpůsobuje kazivost zubů, brání vzniku paradentózy, snižuje projevy cukrovky a podle předběžných studií i snižuje vysoký krevní tlak.
Dlouhá cesta na výsluní
Přes svoje prokazatelné příznivé účinky se však stévie prosazovala velice pomalu. Zatímco v Jižní Americe jejím prostřednictvím léčili cukrovku dlouhá staletí a v Japonsku se hojně využívá už od 70. letech, na Západě byla ještě do roku 1994 považována za nebezpečnou, takže nebylo možné ji prodávat. O rok později se začala prodávat na léčebné účely, stále však ne jako potravinový doplněk. Až v roce 2006 Světová zdravotnická organizace (WHO) provedla potřebnou studii a na jejím základě doporučila stévii prodávat jako potravinový doplněk. V České republice je možné stévii kupovat až od roku 2011, kdy došlo ke schválení jejího použití v Evropské unii.
Pozor na opravdové složení
Je ovšem fakt, že nadšení z rozmachu stévie využila i řada výrobců, a to ne zrovna legitimním způsobem. Sice inzerují, že jejich produkty jsou slazené stévií, vyplatí se však pozorně číst etikety. Stévii sice opravdu obsahují, ale jen v zanedbatelném množství. Zbytek jsou nezdravá umělá sladidla.
K dostání je stévie ve formě tablet v obchodech s potravinami a lékárnách, kromě toho i jako sušená bylinka v obchodech zaměřených na zdravou výživu či v bylinkářství.
Vypěstujte si stévii sami
V zahradnictví či zahradnických řetězcích si můžete zakoupit i samotnou rostlinu nebo semínka (někdy pod názvem sladká tráva). Nemusíte se bát, péče o stévii není vůbec náročná. Semínka si nechte vyklíčit na vlhké vatě a potom je zasaďte do malých květináčů. Můžete ji pěstovat i na venkovním záhonku, ale jen přes léto. Nesnese totiž teploty, které jsou nižší než 10 °C. Dbejte také na to, aby rostlinka měla dostatečné množství světla – čím více bude na sluníčku, tím bude sladší.
Lístky můžete otrhat jednou za měsíc, rychle zase znovu dorostou. Můžete je používat čerstvé, zmražené nebo sušené. Ty vám v dobře uzavřené nádobě vydrží i několik týdnů. Rozhodně to ale s nimi nepřehánějte, k oslazení většiny jídel stačí jen několik rozemletých lístečků. Chuť připomíná spíše lékořici.